Spóroljunk a vízzel... De hogyan?

Kis odafigyeléssel egy átlagos magyar család havonta annyi vizet takaríthatna meg, amennyi egy 50 fős afrikai falunak szűkösen elég ugyanennyi időre. De nem kell Afrikáig mennünk, elég, ha csak a közüzemi számlánkra pillantunk: mennyivel jobban mutatna, ha a kifizetendő összeg egy nullával kevesebb lenne. Szeretnék olvasóink segítségére lenni, ezért összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot, amivel valóban pénztárcabarát háztartást vezethetünk.

Hallgassunk a vízvezeték szerelőre…

Ha új lakásba költözünk, saját házat építünk, érdemes a vízvezeték szerelő tanácsát megfogadni:mindenekelőtt válasszunk megfelelő víztakarékos eszközöket. Egy intelligens mosógép vagy mosogatógép hatékonyan segíti a víz- és energiatakarékos felhasználást. Ha erre odafigyelünk, nem csak a saját pénztárcánkat könnyítjük meg, hanem környezetünket is kíméljük! Az új készülékek beszerelése után kérdezzük meg a vízvezeték szerelőnket az optimális beállításokkal kapcsolatban, így elkerülhetjük a víz feleslegesen történő túlmelegítését. A vízvezeték szerelők megegyeznek abban, hogyaz optimális vízhőmérséklet 60°C, ennél magasabb hőmérséklet az energiaveszteséggel jár, az alacsonyabb hőmérséklet viszont nem felel meg a higiéniai alapelveknek.

Kevesebb pénzből is érhetünk el eredményt

Rengeteg olyan kiegészítő áll rendelkezésünkre, melyek segítségével nagyobb beruházás nélkül is eredményt érhetünk el. Utólagosan is könnyedén fel és beszerelhető eszközökről van szó. Például használjunk szűrővel ellátott porlasztó fejet, adagolót csaptelepeinkhez. Ezek utólag is beszerelhető, olcsó eszközök, amelyek stabilizálják a csőben lévő nyomást a levegő és víz ideális arányú keverésével, de még a tisztasági komfort érzet megtartása mellett. Így vízfogyasztás csökkentésével arányosan kevesebb az annak felmelegítésére szolgáló energia felhasználás is.

A vízvezeték szerelő tanácsaia hatékonyabb vízfelhasználás érdekében

Sok vizet takaríthatunk meg fürdés helyett zuhanyozunk, vagy fogmosás közben elzárjuk a vizet – kevesen tudják, hogy egy átlagos fogmosás alatt 8 liter vizet engedünk ki feleslegesen. De ugyanez vonatkozik a zuhanyzásra is, ha szappanozzuk magunkat, zárjuk el a vizet. Ha ezeket tudjuk, tanítsuk meg erre a gyerekeket is.

A vízvezeték szerelők tanácsát követvehasználjunk energiatakarékos zuhanyfejet, termosztátos csaptelepet, és víz porlasztó kiegészítőket az optimálisabb vízfelhasználás érdekében.
Ha tehetjük, az edényeket bízzuk mosogatógépre, jóval kevesebb vizet és energiát fogyasztanak, mint ha kézzel mosogatnánk el. Itt fontos megjegyezni, hogy a programot csak telepakolt géppel indítsuk le!

A csepegő csap megjavíttatásával ne várjunk hónapokig, mert ilyenkor napi 40-120 liter víz is elfolyhat.

Ha a vízszámlánk indokolatlanul magas, kérjük vízvezeték szerelő segítségét, mert lehet, hogy rejtett csőtörés vagy szivárgás okozza a problémát.

És végül cseréltessük le régi WC-tartályunkat víztakarékos STOP funkcióval ellátott tartályra, vagy több öblítési fokozatú „kétgombos” rendszerre, és így szintén elejét vehetjük a pazarlásnak!