Gáz van otthon? Hívjon gázszerelőt!

Csak a fővárosban több tízezer, vidéken akár több százezer embert fenyeget szén-monoxidmérgezés az elavult gázkészülékek – kazánok, konvektorok, tűzhelyek – miatt. A 20 évnél idősebb készülékek száma pedig megközelíti a 30 ezret. Ennyi adat épp elég, hogy komolyan vegyük a gázszerelő szakemberek alább összegyűjtött tanácsait.
Saját és családunk, illetve pénztárcánk érdekében nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük gázszerelővel a készülékeinket. A rendszeres karbantartással a készülékek élettartama nő, így kevesebbszer kell javíttatni, cserélni. Ha nekünk nem megy, akkor szakemberrel ajánlatos évente egyszer átállítatni a gázkészüléket téli vagy nyári üzemre.

Ha csak lehet, cseréltessünk

Ha már régi a készülékünk, és pénztárcánk megenged egy egyszeri nagyobb kiadást, érdemes megfontolni a cserét, hiszen az elavult gázkészüléknek egyre magasabb a javítási, karbantartási költsége, illetve nagyobb a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A következő karbantartáskor kérdezzünk rá a gázszerelőnél, hogy ő milyen típusú készüléket ajánl.

A jó gázszerelő…

Ha nincs lehetőségünk cserére, egy jó szakember természetesen tudja garantálni a megfelelő üzemelést, illetve teljesen ki tudja zárni a szén-monoxid-mérgezés kockázatát. Azért mindenképpen megnyugtató, ha a gázkészülékünk égéstermék érzékelővel van ellátva, és visszaáramlás esetén azonnal leállítja az üzemelést.

Hallgassunk a gázszerelőre

Higgyük el, nem papol, de még csak nem is a saját áruját dicséri, hanem lelkiismeretesen végzi a munkáját az a gázszerelő, aki akár minden karbantartáskor felhívja a figyelmünket a kockázatokra, illetve ajánl egy új, biztonságosabb, gazdaságosabb gázkészüléket. Fontos tudnivaló, hogy a régi gázkészülékekhez sokszor már nem lehet új alkatrészt kapni, ezért bizonyos esetekben csak felújított alkatrészek kerülnek beépítésre, de erről – remélhetőleg minden esetben – tájékoztat minket a gázszerelő.