Energiatakarékos üvegezés

Az üveges szerint a hagyományos, kétszárnyas ablakoknak egyedül a Mikulás örül, mert csak egy üvegen kell átjutnia a cipőig. Mindenki más – ha csak teheti – szabadul tőle, és energiatakarékos, többrétegű üvegre cserélteti a régit. Mi a különbség köztük az árukon kívül, most kiderül.


Elöljáróban tisztázzuk, hogy az ablakok üvegezésének hőszigetelő hatása legfőképpen az üvegtáblák közötti térben (ÜKT) található levegő vagy nemesgáz jelenlétének köszönhető, amelynek szélessége ajánlottan 12 mm. Az üvegezés tipikus méretezése a 4/12/4 vagy 4/16/4 (üveg/ÜKT/üveg).

Üvegezés kétrétegű szigetelt üveggel

A szigetelt üveg kétrétegű szigetelt üveget jelent kb. 70%-os g-értékkel. Az üvegtáblákat alumínium peremekkel illesztik szorosan egymáshoz. Ez a fajta üvegezés a hagyományos ablakokhoz képest a hőveszteséget legalább a felére tudja csökkenteni. Mára viszont már ezt az üvegezési fajtát is meghaladta az ún. hőszigetelt üvegezés, így kisebb fűtésszámlával számolhatunk, ha e helyett a korszerűbb hőszigetelt üvegezés mellett döntünk.

Üvegezés kétrétegű hőszigetelt üveggel

Ennek szerkezeti felépítése, súlya és méretei megegyeznek az eredeti szigetelt üvegével, ez azért jó hír, mert az üvegesnek nem kell nagyobb ablakkeretet vésnie, így az új üvegtáblák gond nélkül beépíthetőek. Ennek szigetelési tulajdonságai azonban a szigetelt üveghez képest mintegy 50—60%-kal jobbak. Erről az üvegtáblák közötti nemesgáz (argon vagy kripton) és egy láthatatlan ezüst füstréteg gondoskodik, amelyet az üvegtáblák között a belső térhez közelebbi oldalra visznek fel. Máris jelezzük, hogy nincs aggodalomra, mert ez az eljárás a fény és napsugárzás intenzitását szinte alig észrevehetően befolyásolja, sőt az ezüstbevonat a színek érzékelését abszolút nem változtatja meg. A szigetelt üveghez képest ez az üvegfajta 0-5000Ft/m2-rel kerül többe. Ez a plusz összeg viszont mindenképp megtérül, ha számba vesszük, hogy a hőszigetelt üveg négyzetméterenkénti energia-megtakarítása – a szigetelt üveggel szemben –9-14 köbméter földgáz értékének felel meg.

Üvegezés háromrétegű hőszigetelt üveggel

Hát ezt a típust nevezhetjük az üvegezés non-plus-ultrájának, mert a 0,4—0,9 W/(m2K)-es U-értékével ez a nyújtja napjainkban a lehető legjobb védelmet. Szigetelő hatását egy harmadik üvegtábla, a fémfüst-bevonat és az üvegek közötti nemesgáz adja. Az üveges viszont ezért kéri a legtöbbet, a kétrétegű hőszigetelt üveghez képest általában 13 000—15 000 Ft/m2 pluszért építi be. Jó tanács: ha már ezzel üvegeztetünk, akkor ajánlatos a szokásos alumínium peremek hőhíd-hatását magasabb szigetelőértékű ablakkerettel csökkenteni, illetve más anyagból készült összekötőperemet alkalmazni.