A számítógép szerelő véleménye a kalózkodásról

Nem olcsó a jogtiszta szoftver, de ha belegondolunk, hogy nagyjából ennyibe került már tíz éve is, mint amennyiért ma beszerezhetjük, már nem is tűnik megfizethetetlennek. A másik, sokkal súlyosabb érv, hogy az első szoftverkalózok már börtönbüntetésüket töltik. Egy számítógép szerelőt kértünk meg, mondja el nekünk, mi a helyzet a kalózkodással.

Másolás

A két leggyakoribb szoftverkalózkodási forma a felhasználó általi másolás. Vagyis, amikor a felhasználók között baráti alapon, illetve cégek esetén a ténylegesnél kevesebb szoftvert telepít a számítástechnikai szerviz. E kettő tevékenység illegális, és a felhasználót veszélynek teheti ki, mivel nem rendelkeznek törvényes licensszel a szoftver használatához.

Hamisítás

A másik a hamisítás. Ez pontosan azt jelenti, amikor a szoftvereket nagy mennyiségben sokszorosítják, és ezeket terjesztik. A számítógép szerelő szerint számos hamisítócsoport kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, akik a szoftvereket kifinomult technikákkal hamisítják és csomagolják. A csomagolt szoftvereket ezután az eredeti szoftverek utánzataként értékesítik.

Könnyű elcsábulni

A legnagyobb vonzerő természetesen az alacsony ár. A hamisítók viszont arról mélyen hallgatnak, hogy ezzel mekkora veszélyeket hárítanak át a vásárlókra. Ha az ár hihetetlenül jónak tűnik, valami gáz van, fogalmazott lakonikus tömörséggel a számítógép szerelőnk.
 

A törvénysértésen túl

A hamisított szoftvert vásárlók egyéb veszélyeknek is kiteszik magukat és gépüket. Például olyan ellenőrizetlen szoftvert kapnak, amit már több ezerszer másolhattak át, így simán tele lehet merevlemezt károsító vírusokkal. Továbbá nem kapnak számítástechnikai tanácsadást, és nincs garanciájuk.

Nem minden jogtiszta, ami fénylik

A számítógép szerelő szerint a hamis szoftverek annyira eredetinek tűnnek, hogy még a viszonteladókkal is előfordult, hogy rászedték őket, és hamis szoftvereket vásároltak, aztán természetesen így értékesítették tovább vásárlóik felé. A szerviz szerint az már szinte alap, hogy a hamis szoftverek rendelkeznek szép fényes hologrammal. Számítógép szerelőnek kell lennie a talpán, aki megmondja erről, hogy eredeti vagy hamis. Majdnem 100%-os garanciát jelent, ha a szoftverünket a Microsoft irodájából vásároljuk, és úgy telepíttetjük a számítógép szerelőnkkel.