Hogyan lesz hatékony rovar- és rágcsálóirtás?

Számos élőlénnyel osztoznunk kell a lakókörnyezetünkben, ami alapvetően nem ütközik problémába. Gond akkor van, ha ezek a rovarok, rágcsálók az egészségünket veszélyeztetik, vagyis amikor betegséghordozó kártevők. Ilyenkor kell rovar- és rágcsálóirtó szakemberhez – pontosabban: egészségügyi gázmesterhez – fordulnunk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb „problémaforrásokat”, ezek közül pedig részletesebben utánanézünk, hogy zajlik a csótányirtás, a hangya-, köztük is a fáraóhangya-irtás.


Mihez hívják a rovar- és rágcsálóirtót?

Leggyakrabban csótány- és hangyairtáshoz, de sajnos egyre többször kell ágyipoloskát, bolhát, kullancsot, darazsat irtani, illetve egeret és patkányokat. Ez utóbbi rágcsálók irtására egy külön cikk erejéig még visszatérünk.

A csótány és a csótányirtás

A csótány lapos, ovális, hosszú csápú, rejtőzködő kártevő. A német csótány sárgásbarna, 10-15 mm, a szintén gyakori konyhai csótány feketésbarna, 17-30 mm hosszú rovar. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést hetekig is tűrik, víz hiányában viszont napok alatt elpusztulnak.

Csótányirtás:
a német csótány a gyakoribb, de sok panelház, illetve az ahhoz kapcsolódó csatornahálózat fertőzött a konyhai csótánnyal. Ezeknél a kártevőknél a teljes kiirtás a követelmény, ami általában sikerül is, bár számos olyan nagy alapterületű, rengeteg búvóhellyel szolgáló konyha, sőt élelmiszerüzlet is van, ahol ez csak nagy erőfeszítések árán érhető el. Nem minden permetezőszer hatékony, de nagyban növelte a csótányirtás hatékonyságát a gélezéses technológia megjelenése, ahol nagyon tisztán, gyorsan lehet kitűnő eredményt elérni.

Fontos, hogy ha csótányra gyanakszunk, azonnal forduljunk szakemberhez, mert minél tovább halogatjuk a rovarirtást, annál kisebb eséllyel tudjuk 100%-ban felszámolni.

A hangya és a hangyairtás

Leggyakoribb a vörösbarna, 3-4 mm-es házihangya. Elsősorban a szabadban, az épülethez közel a földben fészkel, de bolyát falrepedésekben is kialakíthatja, amelyben egy anya és több ezer dolgozó van. Mindenevő, szabadban főleg a levéltetvek nedvét fogyasztja, a lakásban azonban bármely élelmiszerrel táplálkozhat. A száraz, meleg helyeket szereti.

Hangyairtás:
egészségügyi szempontból kisebb veszélyt jelentenek a csótánynál, de higiénés szempontok miatt fontos a hangyairtás.

Ma már kitűnő, hosszú hatástartamú kártevőirtószerek állnak rendelkezésünkre a hangyairtásra, sőt már a gélezéses technológia is megjelent a piacon.

A fáraóhangya és irtása

A fáraóhangya 2-2,5 mm-es vörösessárga, vékony testalkatú rovar, tipikusan a panelházak jellemző kártevője.

A fáraóhangya irtása:
a panellakásokban csak akkor lehet tőle megszabadulni, ha egy adott lépcsőház valamennyi lakásában végeznek csalétkes fáraóhangya-irtást. Ezt a csalétket a dolgozók hordják be az anyáknak és terméketlenné teszi őket az elfogyasztott anyag. Ezért a dolgozók ellen permetezni TILOS! Ez a folyamat néhány hónap alatt lezárul, utána van értelme egy permetezéssel az esetleg még kóborló fáraóhangyákat elpusztítani.