Milyen a jó, pont nekünk való redőny?

A redőny nem olcsó mulatság, viszont amellett, hogy jelentősen komfortosabbá teszi az otthonunkat, még a lakás értékét is növeli. Persze csak akkor, ha jó a redőny, és jó az azt felszerelő redőnyös. Mielőtt döntünk, és megrendeljük a redőnyt, érdemes elolvasni az alábbi pár hasznos tanácsot.


Alu- vagy műanyag redőny?

A redőny, ha kell hűt, ha kell, fűt, és ha kell, gátat szab a kíváncsi pillantásoknak. A soha nem látott fűtésköltségek idején újra hangsúlyozzuk, hogy az aluredőnyös otthonokban akár 30%-kal is csökkenhető a fűtésszámla. Ahhoz viszont, hogy ez ne csak álom legyen, tökéletes redőnyre van szükségünk. Na, jó, de milyen a tökéletes redőny? A legtöbb érv az aluredőny mellett szól, mert a műanyag redőnyök – főleg a gyengébb minőségűek – jelentősen olcsóbbak, de az élettartamuk is alacsonyabb: a lamellák idővel szétcsúszhatnak, fehérségük a rossz UV-védelem miatt sárgára vált.

A redőnyös árajánlata

Amikor több árajánlat között kell döntenünk, jó tudni, hogy a feltüntetett díj mit takar valójában. Nem ritka, hogy a redőnyös m²-árban számolja a költséget, vagyis a lamellák árát adja meg, és a felszereléskor szembesülünk, hogy egy sor szükséges alkatrészt még külön fizetnünk kell, mint pl. a lefutó, a védőtok, a hevederautomata stb. Egyszóval, az a jó redőnyös árajánlat, ahol nem m²-ben számolnak, illetve, ha abban is, de fel vannak tüntetve a járulékos költségek is. De egyébként logikus, hogy egy m² aluredőny árát nem öttel kell szorozni, ha öt m²-es a redőny, hiszen az alap alkatrészek a mérettől függetlenül szükségesek!

Redőnyös „trükk”

Régi redőnyös trükk lehet a részletes árajánlatban, mikor a tengelyt a tartós acél helyett kevésbé strapabíró műanyaggal váltják fel. A lamellákat megvezető lefutó is készülhet műanyagból, ami szintén rövidebb időre szól, mint az alumíniumból gyártott. Az alumínium redőnynek biztonságtechnikai szerepe is van, ha feltolásgátlót szerelnek bele, amit egyébként műanyag redőnybe nem lehet.

Redőnyös kiegészítők

Az aluredőny számos kiegészítővel tehető még komfortosabbá, biztonságosabbá, amire egy jó redőnyös mindig felhívja a figyelmet. Pl. kulcsos vagy eltolható retesz, valamint kitámasztókar is növelheti a biztonságot, kényelmet. Növelhetjük a komfortot, ha kompakt változat mellett döntünk, amikor is az aluredőny lamellái és a szúnyogháló egy sínben fut. Részletkérdésnek tűnik, pedig nem az (!), hogy a nyílászáróval harmonizáló színben rendeljük meg a redőny lefutóját, védőtokját, alsó zárólécét. Így ugyanis nem virít a fehér redőny egy mahagóni vagy épp aranytölgy faablakon.