A műanyag nyílászáró a pénztárcánk barátja

Köztudott, hogy a jó nyílászárókkal rengeteget spórolhatunk a fűtésen. Ha régi, vetemedett ablakaink, ajtóink mellett szinte hallani lehet a befelé süvítő hideg szél zúgását, itt az ideje lecserélni őket. Na de milyenre? Műanyagra vagy fából készült nyílászárókra? A kérdés nem pusztán esztétikai. Cikkünkben a műanyag nyílászárók előnyei kerülnek nagyító alá.

Szigetelés, energiahatékonyság

Az ablakfelület 90-95 százaléka üveg. Ha ezt az összes ablaktípus esetén azonosnak vesszük, akkor a szigetelőképesség különbsége az ablakprofil anyagának és záródásának eltérésében érhető tetten. A fa vagy alumínium ablakokkal szemben a műanyagból gyártott ablak legnagyobb előnye rendkívüli hőszigetelő képessége, amely értelemszerűen a fűtési költségek csökkenését is maga után vonja. Ennek köszönhetően műanyag ablakunkba befektetett ár idővel többszörösen megtérül. A fa ablakok hőszigetelési tulajdonságai a vetemedés miatt egy idő után romlanak, ugyanez a veszély a műanyag ablaktokok esetén nem áll fenn.

A műanyag ablakok másik előnye a rendkívül magas hangszigetelő képesség. Ez gyakran eszükbe sem jut, hacsak nem annyira zajos környéken élünk, hogy a nyílászárócsere ötlete pontosan emiatt merül fel. A műanyag nyílászáró e tekintetben is nagyon időtálló, hiszen nem vetemedik.

Beszerzési ár 

A műanyag ablak általános előnye, hogy rendkívül árhatékony. A műanyag ablakok összességében 5-20 százalékkal olcsóbbak, mint a fából készült nyílászárók. A különbség egy lakás teljes ablakcseréje esetén akár a több százezer forintot is elérheti. Az alacsonyabb ár ugyanakkor nem gyengébb minőségre utal, hanem azt jelzi, hogy a műanyag ablakok előállítása relatíve kevesebb pénzből is megvalósítható, mivel gyártásuk lényegesen nagyobb mennyiségben zajlik, mint más alapanyagból készült ablakoké.

Egyszerű karbantartás

A műanyag ablak ápolása rendkívül egyszerű, karbantartási igénye minimális. Nem kell újra és újra festeni, és fokozottan ellenáll a környezeti ártalmaknak. A sima felületnek köszönhetően az ablaktokok tisztítása nem igényel különleges tisztító és ápolószereket.

Rendkívül hosszú élettartam

A fa ablakokkal ellentétben a műanyag ablakok tartóssága rendkívül hosszú. A kiváló minőségű ablakok fokozottan vetemedésállók és maximálisan működőképesek. Élettartamuk pedig akár az 50 évet is meghaladhatja.

Tűzvédelmi szempontok

Ebben az összehasonlításban is egyértelműen a műanyag ablak győz, hiszen a fával ellentétben nem táplálja a tüzet, sőt akadályozza annak terjedését. Kiváló szigetelőképessége révén pedig elzárja a tűz terjedéséhez szükséges oxigénforrást.

Kiváló ökológiai mérleg

A műanyag ablakok teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az újrahasznosítás, a hosszú élettartam, a jó szigetelőképességnek köszönhető energiatakarékosság mind hozzájárul a környezet védelméhez.

Kiváló ár/érték arány

Összességében a műanyag ablakok ár/érték arányban verhetetlenek. Nemcsak a beszerzési árat tekintve versenyképesebbek, hanem teljes életciklusuk során is számottevő anyagi megtakarítást kínálnak. Az energiahatékonyságnak, a karbantartás minimális költségének, illetve az akár 50 évet is meghaladó élettartamuknak köszönhetően a műanyag ablakok további jelentős előnyt érnek el az árversenyben.