Mikor kötelező az ügyvédi közreműködés?

A jog nem minden esetben bízza az emberek belátására, mikor és mihez veszik igénybe az ügyvédi segítséget. Vannak olyan esetek, amikor kötelező ügyvédhez fordulni. Ilyenkor az ügyvéd közreműködése egyrészt feltétele, másrészt garanciája a jogszerűségnek. A tisztán látás végett – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttük olvasóinknak, hogy mikor kötelező, illetve ajánlott az ügyvédi munka.


Ami nem megy ügyvéd nélkül

Számos jogszabály írja elő, hogy ügyeink intézéséhez ügyvédi közreműködést kell igénybe vennünk. Ügyvédi képviseletre vagyunk kötelezve például ingatlanügyekben. Ingatlanügy alatt értjük az ingatlaneladást, vételt, jogok bejegyzését, illetve a földhivatali képviseletet.

Továbbá a cégügyekben ügyvédhez kell fordulnunk, ilyenek a cégalapítás, cégmegszüntetés, kötelező vagy önkéntes adatbejelentések, illetve szerződésmódosítások.

És amikor biztosan nem nélkülözhetjük az ügyvédi segítséget: bizonyos típusú perek esetén, például a büntetőperekben, illetve az Ítélőtáblák vagy a Legfelsőbb Bíróság előtti vitákban.

Amikor nem kötelező az ügyvéd, csak ajánlott

Jogszabály nem teszi kötelezővé az ügyvédi munkát, mégis – a jogi buktatók elkerülése érdekében – erősen ajánlott szerződéskötéskor vagy a szerződés módosításakor, szerződés felmondásához, illetve a felmondás vitatásához.

Továbbá ajánlott még az ügyvédi segítség kintlévőség behajtásához, fizetési meghagyáshoz, végrehajtáshoz, illetve és fellebbezések benyújtása során.