Konténeres sittszállítás - meglepetések nélkül!

Az építkezés, felújítás, nagyszabású kertrendezés, lomtalaníts elképzelhetetlen sitt, törmelék nélkül, amit konténerbe kell pakolni és elszállítatni. Ezt még egyszerűen megoldjuk, de az már nehezebb kérdés, hogy milyen engedélyre van szükség, ha nem saját ingatlanra tesszük le a konténert? Vagy milyen határidőket vállalnak, milyen összegért dolgoznak a sittszállítók? Utánanéztünk.


A konténerrendelést ne hagyjuk az utolsó pillanatra

A sitt elszállíttatására a legkézenfekvőbb megoldás a konténerrendelés. De ez nem úgy megy, mint az 50 perces pizzarendelés, általában egy napra vállalják a sittszállítók az üres konténer kihelyezését. Persze, magasabb összegért soron kívül, 2-4 órán belül is kiviszik a konténert, de mint az építkezés munkálatainak megszervezését, a konténerrendelést sem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Tehát érdemes legkésőbb már előző nap délután megrendelni a konténert.

Miaz a sitt?

Sokan válogatás nélkül dobálják ki a hulladékot a konténerbe, még a konyhai ételmaradékokat, befőtteket is. Pedig nem minden sitt, amire többé nincs szükségünk, ráadásul ez azért probléma, mert ezek vegyesen le sem rakhatók. Mi is a sitt? Sitt az úgynevezett nem lebomló hulladék: pl. a vakolat, cserép, beton, tégla, kő, üveg, kerámiatörmelék. Így tehát a papír, a nejlon, a fa, a műanyag és a hungarocell nem sitt, hanem egyszerű szemét. Ez már csak a konténerbérlések ára miatt sem közömbös, hiszen a nem lebomló hulladék, illetve a vegyes hulladék szállítására bérelt konténerek árai között több ezer forintos különbség is lehet.

Konténeres sitt és szemétszállítás egyszerre

A keveredést a konténerszállító cégek úgy kerülik el, hogy megkérik az ügyfeleket, hogy – ha nem akar két külön konténert rendelni a sittnek és a szemétnek – legalább a konténeren belül különítsék el szakszerűen a különböző anyagokat. Ezt úgy tudják megtenni, ha külön csomagolják nejlonba a szemetet, amit aztán legfelül, a sitt tetején tudnak elhelyezni.

Mikor kell területfoglalási engedély a sittszállításkor?

A konténerbérlés előtt nem árt tisztában lenni azzal, hogy a konténer kizárólag saját ingatlanon belül helyezhető el tetszőleges módon és helyen. Ha birtokon kívülre rendeljük a konténert, területfoglalási engedélyt kell kérni az önkormányzattól, amihez helyszínrajzot kell már jó előre benyújtanunk. Igen, nekünk, igénylőknek, és sohasem a konténert biztosító cégnek.