Ablakrács, amit egy életen át fogunk nézni

Miért van szükség ajtó-, ablakrácsra? Hiszen manapság nincs olyan biztonsági zár, védelmi rendszer, lakatos munka, amit az arra specializálódott „rosszfiúk” ne tudnának kinyitni, kijátszani. A rácsnak – a fizikain túl – lélektani szerepe is van: jelzi, hogy a tulajdonos vigyáz az értékeire, és nagy valószínűséggel a védelemben ez csak az első lépcső. De hogy lesz a vastag, erős rács belülről nézve is pszichésen nem megterhelő? Mi több, esztétikus? Egy jó lakatos szakember erre tudja a választ.

Távol tartja a betörőket 
Akár biztonsági rácsot, akár régi, elavult zárat cseréltetünk le a lakatossal, a cél ugyanaz: a családunk és saját magunk biztonságának, értékeinknek megóvása. A bent lakók számára is megnyugvást jelent az a tudat, hogy rácsok védik értékeiket, ám azok számára is jelzés értékkel bír, akik esetlegesen a behatolást fontolgatják. Egy jól látható biztonsági rács jelentősen lecsökkenti a behatolás esélyét, hiszen az illetéktelen behatolók számára jóval kifizetődőbb olyan helyen próbálkozni, ahova könnyebb a bejutás.
A biztonsági rács jelzés értéke azt is nyilvánvalóan közvetíti a kívülállók számára, hogy a biztonsági rendszer esetleg egyéb meglepetéseket is tartogat azok számára, akiket nem látnak szívesen, és ebben rejlik a pszichikai védelem, mely igen erősen megnöveli a biztonságot.

Jó kinézni rajta
A lakatos munkák esetében nem csupán az a fontos, hogy milyen minőségű biztonságot nyújt, hanem annak esztétikai megjelenése is nagyon sokat számít.
Az ablakra felkerülő biztonsági rács esetén egyáltalán nem mindegy, hogy milyen látvány kerül a tulajdonos vagy a lakó elé minden egyes alkalommal, amikor kitekint rajta.
A lakatos munkák esztétikai minőségének olyannak kell lennie, hogy jó érzéssel töltse el a bent lévőket, és a biztonság rácsra tekintve ne érezzék bezárva magukat, hiszen ennek nem az a célja. 
Ne feledjük el, hogy a jó ablak- és ajtórács – de megemlíthetjük az esztétikus korlátot, virágtartót is – növeli az ingatlanunk piaci értékét!

Minőségi anyag
A lakatos több rács típust tud felkínálni a megrendelőknek, de azért bizonyos határokat be kell tartani. Mert lehet az elképzelésünk egy gyönyörű, a Bob hercegből ellesett pillekönnyű, vékonyra kalapált, rózsás kovácsoltvas-rács, de ha a lakatos szakember erről le akar beszélni minket, annak oka van. Ma már egy rácsnak meg kell felelnie bizonyos szabványoknak, és az említett légiesen könnyű lakatos munka nem tartozik közéjük. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a biztosító milyen szigorú követelményeket támaszt a ezekkel szemben. 
Meg kell említenünk továbbá a minőségi alapanyagokat is, melyek legalább olyan fontosak, mint az esztétika, hiszen ezek jelentősen befolyásolják a biztonságot. Igaz itt is, mint mindenhol, hogy olcsó húsnak híg a leve. A silány alapanyagtól – valószínűleg egyben a legolcsóbbtól – nem várhatjuk, hogy évtizedekig szolgáljon bennünket és növelje ingatlanunk értékét.

Hogy néz ki a gyakorlatban 
A 200-250 mm távolságban beerősített oszlopokkal és a közéjük fogatott különféle hajlított díszítőelemekkel együttesen igen szilárd rácsokat alakíthatók ki. Ennek megfelelően kell a díszítőelemek formáját megrajzolnia a lakatosnak, és az anyagméretüket is részben a leendő méretükhöz igazodva választják meg. Ha 1 m-nél magasabb a keret, akkor célszerű legalább egy vízszintes, pl. laposvasból leszabott hevederrel kettéosztani a kereten belüli teret. Ez esetenként, és főként az alkalmazott elemektől függően aszimmetrikus elhelyezésű is lehet.
A díszítőelemekből főként az alsó részekben alakítandók ki sűrűbb és nagy szilárdságú formációk, mert itt nagyobb a "támadás" veszélye. A keretek kialakításakor a rácsok felerősítésére is gondolni kell. A falba vésett, legalább 80 mm mély lyukakba betonhabarccsal rögzített tartószárúak a legszilárdabbak, ha a tartók vége széthajlított.