Felújítani csak gondosan, szépen

Az ember mindig keresi az újat, és ez így van ez a lakásokkal is. Ha tehetjük, megváltozott élethelyzetünkhöz igazodva költözünk, ha nem, akkor jön a lakásfelújítás. Lakáscserék alkalmával a felújítás viszonylag könnyebben megvalósítható, de lakott otthonokban ez már nehézséget jelent. Ha nem akarunk utólagosan plusz munkát, költséget, be kell tartanunk egy ésszerű fontossági sorrendet, melyet most nagy vonalakban összeszedtünk.  

Vezetékek
Első lépésként a különféle vezetékrendszerek állapotát kell megvizsgáltatni. Ez leginkább az elektromos vezetékek megfelelőségét érinti, tekintettel a később várható esetleges terhelésnövekedésre. Mivel ezek általában régiek valószínűleg cserére szorulnak és a nyomvonaluk meghatározásánál az újabb igényeket is figyelembe kell venni. Lényeges a vezetékek átmérője, a hálózat esetleges több szekcióra osztása és a helyiségek egymástól független szétválasztásának a kiépítése. A vízhálózat állapota is nagyon lényeges, mert a régi csővezetékeknél fokozott lehet a csőrepedés kialakulása. A fűtésrendszer vezetékeit is alaposan át kell vizsgálni, valamint az ehhez tartozó fűtőtestek vagy egyéb berendezési tárgyak cseréjén is érdemes gondolkodni. Ha gázfűtésű a lakás, akkor a gázcsöveknél pl. csak hegesztett kötések engedélyezettek, a régebbi csatlakozású vezetékeket az újabb szabályok értelmében hegesztett kötésűekre kell cserélni. Ezek a cserék, átalakítások többé-kevésbé falbontást is igényelnek, tehát előbb ezeket kell elvégeztetni. A fürdőszoba vízhálózatát is alaposan át kell gondolni, mert az esetenkénti teljes átrendezés és a szaniterek cseréje új vízvezetékek, lefolyók beépítését teszik majd szükségessé.

Válaszfalak
A válaszfalak megszüntetése is gyakori az ideálisabb terület kihasználás érdekében, ám ennél nem árt óvatosnak lenni, mert főfalakat megszüntetni nem lehet és egyes válaszfalak elbontásához is célszerű statikus ajánlásait megfogadni.

Nyílászárók
Egy nagyobb lakásfelújításnál természetesen az ablakok cseréje is szóba kerül. Ezzel azonban legyünk óvatosak, mert a tökéletes zárásuk miatt a nem kielégítő légcsere penészesedést is előidézhet. Érdemes a döntés előtt egy asztalossal megvizsgáltatni az ablakokat, illetve segítségét kérni a jobb szigetelést illetően. Ez kevesebbe kerül az új ablakoknál, de biztosított a szükséges és állandó természetes levegőcsere. Ez különösen a régebbi építésű lakásoknál érdemes fontolóra venni. Ráadásul az új ablakok beépítése esetenként kőműves munkát is igényel. Ablakcsere helyett esetleg a meglévők üvegcseréjét érdemes fontolóra venni. Az ajtók és a küszöbök felújításáról sem szabad megfeledkezni. 

Vakolat
A vakolatot alaposan meg kell vizsgálni, mert lehet, hogy festés előtt érdemes a leváló részeket újravakoltatni. Ez utóbbi a falak festését mindenképpen előzze meg, mert az új vakolatnak még ki is kell majd száradni, és csak ezt követheti a lakóhelyiségek igényes átfestése. A falak rendbetétele után következhet a nyílászárók mázolásának a felújítása. 

Padló
A falak után jöhet a padló. A parkettás helyiségeket általában teljes fel kell csiszolni, lakkozni. Igényes lakásfelújításnál a padlószőnyegtől, PVC padlótól ajánlatos megválni és helyette minőségi faburkolatra, illetve kerámia járólapra cserélni, amelyek könnyen takaríthatók és tartósak is.
Lakásfelújításkor tehát nagy vonalakban e sorrendet célszerű tartani, hogy a munkálatok folyamatosak legyenek és ne okozzanak jelentős holtidőket. Így az idő mellett jelentős összegeket is megtakaríthatunk.