Előbb a papírmunka, csak aztán a kútfúrás!

Az egeket verdeső közüzemi díjak mellett minden kerttulajdonosnak, családiház-tulajdonosnak megfordult már a fejében, hogy kutat kellene fúratni. Sokan a tettek mezejére lépnek, kútfúrót, kútépítő mester fogadnak, és rövid időn belül a saját vizükkel locsolnak. Sokan viszont visszarettennek a kútfúrással járó hercehurcától. Pedig ha saját használatra készül, nem is annyira bonyolult az engedélyek beszerzése. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy minden kertben ott állhasson a pénzkímélő alternatíva, az ásott kút.

Mennyi az ásott kút maximális vízkivétele

Ha kiskertbe, családi ház udvarába szeretnénk kutat fúratni, magunknak kell beszerezni a hozzá a szükséges engedélyeket. Saját használatra tervezett kút esetében évi 500 köbméter vízhasználatig a helyi önkormányzatnál kérhetünk engedélyt.

Kútfúrási engedély nagyobb vízmennyiség esetén

500 köbméter fölötti mennyiség esetén a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez kell fordulnunk. Az kútfúrási engedély iránti kérelemhez az engedélyes adatait, a tervek nyolc példányát, a tervdokumentációt, a helyszínül szolgáló ingatlan tulajdoni lapját és a közmű üzemeltetőjének hozzájárulását kell csatolnunk. A kútfúráshoz szükséges vízjogi létesítési engedély meghatározott ideig érvényes, de meghosszabbítható.

A kútfúrási engedélyek rázósabb része

A kút használatához vízjogi üzemeltetési engedélyre is szükségünk lesz. Ehhez a kérelemhez az engedélyes adatain kívül az üzemeltető és a tulajdonos közti szerződést, a vízjogi létesítési engedélyre való utalást, a vízelvezetés üzemeltetési szabályzatát, a próbaüzemeltetés eredményének adatait és a műszaki átadás jegyzőkönyvét mellékeljük. Illetve nyilatkoznunk kell arról is, hogy a kivitelezés a létesítési engedély szerint zajlott (amennyiben nem, csatoljuk a jelen állapotot rögzítő tervdokumentáció nyolc példányát). A kútfúrás előtt nyolc nappal értesítenünk kell a hatóságot a művelet megkezdéséről.

Ki fúrhat kutat?

A kútfúrást kizárólag mélyfúró, mélyfúró-technikus vagy vízkútfúró képesítéssel rendelkező kivitelező végezheti, a száz méternél mélyebb kutak esetében pedig geológus, hidrogeológus vagy geofizikus szakember közreműködése is szükséges.