Távvezérelt garázskapuk - kényelem mindenkinek!

Biztos Ön is utálta gyerekkorában, amikor este családostól hazaértek kocsival, és legkisebbként ki kellett ugrania kinyitni a garázsajtót vagy a kert autóbejáróját. Ne szerezzünk rossz emléket gyerekeinknek, ne kényszerítsük őket ilyen kényelmetlenségre! A távvezérelt kapuk kényelme nem csak az új házat építtetők, hanem a felújítók számára is könnyűszerrel elérhető. Nézzük, hogyan is működik.

Ha úgy gondolja, hogy már két utcával távolabbról is kinyithatja távirányítóval a garázskaput, rossz hírünk van: ez nem minden esetben működik. Miért? A gombnyomással kiküldött jel energiája már kis távolságban is jelentősen csökken, hát még, ha takarja is valami a vevőkészüléket. A fa, a gipszkarton, műanyag, de még a tégla sem nyel el sokat, ám a vasbeton vagy az autók karosszériája szinte mindent magában tart.


Mi a teendő, ha bunkerben lakunk?

Szem előtt kell tartani továbbá, hogy a garázskapuk vevőegysége a meghajtó motorra van építve, ami pedig a garázson belül van, és ha ehhez hozzáadjuk, hogy egy vasbetonfalon kell a jelnek keresztülmennie… hát, nem biztos, hogy sikerülni fog. Ez esetben lehetőség van arra, hogy a helyiségen kívülre telepítsék a vevőt, de ilyenkor vezetékkel kell összekötni a fix egységet a motorral.

Biztonság

Az automatikus kapunyitás kényelme nemcsak az új építésű otthonok tulajdonosainak adatik meg. A meghajtómotorok és sínrendszerek már meglévő, bizonyos típusú garázshoz is illeszthetők, de teljes felújítás esetén érdemes új bejárati rendszert vásárolni – növelve a műszaki és anyagi biztonságot. És ha már biztonság: tudni kell, hogy a nagyfelületű garázskapu az egyik legnagyobb biztonsági veszélyforrás a lakóházaknál, ezért csak szakszerűen beszerelt, a Magyar Biztosítók Szövetsége által is elismert garázskaput válasszunk.

Balesetmentes működés

A garázskapu választásánál fontos szempont a meghajtások balesetmentes működése is. Minden meghajtás rendelkezik erőhatárolással, ami akadályt érzékelve megállítja és visszanyitja a kaput. Bonyolultabb működtetésnél, például automatikus utánzárással ellátott kapuknál az erőhatárolás mellett további védelmi berendezésekre is szükség lehet. Ilyen védelmi berendezések a fénysorompó, illetve a záróélvédelem.

Megfelelő teljesítményű motor

Ahogy garázskapukban, így meghajtókban is igen széles a választék. Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, mit is várunk el a garázsunktól, és igényeinkhez igazítani a választást. Figyelembe kell venni a kapu méretét, súlyát, hogy hozzá mérten erős motort vásároljunk. A meghajtás kivitele határozza meg, mennyi időt kell várakozással eltöltenünk parkolás előtt. Az alapfunkció mellett természetesen számos igényt kielégíthetnek a termékek, pl. programozhatunk a komolyabb meghajtásoknál villanykapcsoló funkciót vagy változó nyitási magasságot.