A hosszú élet titka a mosógépeknél

Aranyigazság, hogy minél drágább, minél többet tud a mosógép, annál hamarabb romlik el. A régi jó keverőtárcsás gépek bezzeg ötször annyi ideig bírták mosógépszerelő nélkül, mint a maiak. De néhány fortéllyal viszont jelentősen meghosszabbíthatjuk az élettartamukat! Ebből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

A mai mosógépekhez szinte hozzá sem kell nyúlnunk, maguktól működnek. Maximum annyi a dolgunk, hogy feltöltsük mosóporral, öblítővel, majd a mosás végén kiszedjük a – esetleg már a száraz – ruhákat. De mint említettük, minél többet ezek a csillagászati összegekbe kerülő gépek, annál nagyobb meghibásodási lehetőség.

Megfelelő adagolás

Nem is gondoljuk, de a túl sok mosóporral sokat árthatunk a mosógépnek. Ha túladagoljuk a mosóport, ahelyett, hogy a dobba kerülne a mosószer, a szemcsék összetapadnak, lerakódnak az adagoló falán, ott megkövesednek, és a mosópor dugulást okoz. A túladagolás emellett a centrifugaprogram kihagyását is eredményezheti. Így, ha hajlamosak vagyunk túladagolni a mosóport, legalább kéthavonta ki kell tisztítanunk a mosógép adagolóját! A fiókot a készülék típusától függően annak egyszerű megdöntésével, esetleg egy csillagcsavarhúzó segítségével szerelhetjük le, amelyet aztán forró vízzel alaposan átmoshatunk, és egy kefe segítségével megszabadíthatunk meg a lerakódott mosószerektől.

Szódabikarbóna

Attól tartasz, hogy a kevesebb mosópor mellett nem lesznek elég tiszták a ruhák? Megoldás, ha öntesz az adagolóba fél pohár – elöltöltős mosógép esetében negyed pohár! – szódabikarbónát is. Ez lágyítja a vizet is, és a ruhákat is fehéríti.

Rendszeres szűrőtisztítás 

A mosógép szűrőit évente három-négy alkalommal érdemes megtisztítani, ebben ugyanis könnyen összegyűlhetnek a papírzsebkendő-maradványok, a zsebekben maradt pénzérmék, csatok, gémkapcsok, gombok. A szűrőt általában a mosógép alján, egy fedőlemez mögött találjuk – a szerelés előtt érdemes alaposan tanulmányozni a gép használati utasítását, ahol azt is részletezik, hogy hogyan veheted ki.
A szűrőt a tárgyak eltávolítása után alaposan öblítsük át forró vízzel, és mossuk át egy kevés mosogatószerrel, hogy a zsíros lerakódásoktól is megszabadíthassuk. Mielőtt visszacsavarjuk, a nyílását is tisztítsuk ki egy használt fogkefével.

A vízcsőszűrő

Időnként a víztömlő szűrőjét is ellenőrizzük, hogy nem rakódott-e le túl sok vízkő. Elsőként zárjuk el a vizet a fürdőszobában, majd csavarjuk le a vízcsapról a műanyag csövet, vegyük ki a szűrőt, és áztassuk egy órán át 20%-os ecetben, ami leoldja a vízkövet. De ha nagy kihívásnak érzed a vízcső leszerelését, hívj mosógépszerelőt. A szűrők tisztítása után egy rövid öblítő programmal, de ruha nélkül mossuk át a gépet.

Ecetet, a csodaszer

A mosógépszerelők többsége pénzkidobásnak tartja a különböző vízlágyítók használatát, azok ugyanis hosszú távon sokkal drágábbak, mintha szükség esetén új alkatrészekre lenne szükség. Így, ha takarékoskodni akarunk, de közben szeretnénk megóvni a mosógépünket a vízkőtől, használjunk ecetet: 2-3 havonta töltsünk két deciliter 20%-os ecetet a mosógép adagolójába, majd indítsuk el a gépet - ruhák nélkül - 90°C-os programon. Az ecet alaposan átmossa a gépet, és a forró vízzel együtt leoldja a vízkövet.
De ha úgy tapasztaljuk, hogy az ecetes átmosás ellenére a gép még mindig nem adagolja megfelelően az öblítőt vagy a mosóport, szerezzünk be egy flakon, háztartási boltokban kapható trisót. Egy részét töltsük az adagolóba, egy részét közvetlenül a dobba, majd szintén 90°C-os programmal mossuk át a gépet.

És a legfontosabb: a dob

A dob a mosógép lelke. Ha azt szeretnénk, hogy a gépet ne kelljen idő előtt lecserélni, vagy mosógépszerelőt hívni hozzá, érdemes betartani a dobra vonatkozó szabályokat.. Soha ne mossunk a megengedett mennyiségnél több ruhát egyszerre, a túlsúly ugyanis kárt tehet a dobot tartó tengelyekben.
A merevítős melltartókat, a csattal rendelkező ruhákat vagy a flitteres darabokat mindig mosózsákban vagy egy párnahuzatba zárva tegyük a gépbe, hogy biztosan ne karcolják meg a dobot. A karcolások, sérülések kihúzhatják a ruhák szálait, arról nem is beszélve, hogy a sérült részek könnyen berozsdásodhatnak, ezért különösen óvjuk tőlük a gépet.

Ezen praktikák sokat segítenek a mosógépünk élettartamának megnövelésében, de azért nem adnak mindenre megoldást. Ha rendellenességet tapasztalunk, és nem tudjuk rövid időn belül megoldani, hívjunk mosógépszerelőt, aki pár ezer forint ellenében még hosszú évekre meghosszabbíthatja mosógépünk életét.