Gipszkarton – a gyors, olcsó építőanyag

A gipszkarton csoda-építőanyagként került annak idején forgalomba. És az az igazság, hogy méltán. Azóta sokat fejlődött a gyártási technológia, és beigazolódott, hogy a gipszkarton alkalmazása különösen előnyös, mivel költségkímélő, és gyorsan, szinte tökéletes pontossággal lehet vele dolgozni. Alapanyaga természetes, mely tűzálló, ezért biztonságot is nyújt. Jó hang és hőszigetelő képességgel rendelkezik, valamint dekorációs elemek kialakítására is alkalmas. Nézzük meg a gipszkartonozás alaplépéseit.

Miért jobb a gipszkartonozás, mint a vakolás? 

A gipszkarton kivitelezése kevesebb kosszal jár, mint a sima vakolat felhordása. Gyorsabb, hamarabb lehet átfesteni, tapétázni mivel sokkal hamarabb kiszárad a gipszkarton, mint a rendes vakolat, ezért száraz vakolatnak is hívják. Rövidebb idő alatt megvan a gipszkarton felrakása, min a vakolat felhordása. Kisebb felületet házilag is felszerelhetünk, de a nagyobb munkát bízzuk szakemberre. Ha gipszkartonos mellett döntünk, akkor is kisebb a költség, mint egy kőművesnél, mivel a munka kevesebb időt vesz igénybe.

Milyen gipszkartonlemezek közül választhatunk?  

Mivel a gyártók nagyjából ugyanolyan jó minőséget biztosítanak, közülük mi is választhatunk: Knauf, Lafarge, Rigips stb. Viszont az adott helyiség, fal által megkívánt vastagsághoz, típushoz hagyatkozzunk a szakember tapasztalatára, tanácsára. Jó tudni, hogy a 9,5mm és a 12,5mm vastagságú gipszkarton között nagyon kicsi az árkülönbség, így a mester valószínűleg a 12,5mm vastag gipszkartont fogja ajánlani. Természetesen a fürdőszobába, vizes helységekbe vízálló gipszkarton szükséges.

A gipszkarton tartószerkezetéről

A tartószerkezet két féle lehet – fa vagy fémszerkezetet –, illetve még létezik a ragasztás. Hol, mikor melyiket használják? A gipszkarton válaszfalhoz mindenképp fém tartószerkezet ajánlott. Ha csak takarni szeretnénk a falat gipszkartonlapokkal, valószínűleg fa tartószerkezetet javasol a mester. Mivel ragasztható is a gipszkarton, ezért az egyenetlen falakat elfedhetjük velük. Ha viszont nagyon rossz, túl egyenetlen, akkor mindenképp javasolt a tartószerkezet építése.

Elektromos vezetékek a gipszkarton alatt

Az elektromos vezetékeket nyugodtan tervezhetjük a gipszkarton fal mögé, de ezeknek is szabálya van: pl. a vezetéket egy védő gégecsőbe húzzák be, és minimum méterenként rögzítik. A kapcsolókat, konnektorokat, vezetékkötéseket mindenféleképpen gipszkarton dobozba teszik, mert csak így lehet 100%-os biztonságot garantálni.