Hogyan nem lesz rémálom a költöztetés?

Mi, magyarok átlagban 12 évente költözünk, ami testvérek között is minimum 6-7 költözés/élet. A legtöbbünknek borsódzik a háta az egésztől, pedig ha előre leszervezzük, okosan csináljuk – ha meg nem is szeretjük –, nem lesznek rossz emlékeink a költözéssel. Ebben segítünk most pár kis okossággal.


Előkészületek lakáson kívül/belül

Az első és legfontosabb a szállítás előtt a megfelelő parkolóhely kialakítása mindkét helyen. Időben, legkésőbb előző este gondoljunk erre, és számoljunk egy nagyobb teherautónyi – legalább 2-3 gépkocsi – helyével.

Legalább ennyire fontos a dobozok és zsákok beszerzése is a közeli boltokból, esetleg piacról (banános doboz). Persze megúszhatjuk a dobozvadászatot, ha a költöztetőktől bérelünk zsákokat, dobozokat, vagy egyenesen őket bízzuk meg a dobozolással. De nyilván tisztában vagyunk vele, hogy ez plusz költséget jelent.

Milyen sorrendben és mibe csomagoljunk?

Először a kevésbé fontos tárgyakat csomagoljuk el: könyveket, dísztárgyakat, és ha ezekkel végeztünk, jöhetnek a mindennap használt tárgyaink: törülköző, fogkefe, szappan stb.
Értelemszerűen a törékeny tárgyakat, könyveket dobozokba, a ruhaneműket, törülközőket tegyük extra erős zsákokba. Ne felejtsük el a zsákokat, dobozokat felcímkézni és feltüntetni, ami törékeny!

Nagyobb, kényesebb bútorok költöztetése

Első lépésben ki kell pakolnunk a nagyobb bútorokat, ki kell vennünk fiókjaikat. Ezeket általában nem kell becsomagolni, de pl. a sérülékenyebb antik bútorokat, régi tárgyakat célszerű védő csomagolással ellátni.

Mindenképp jelezzük előre a költöztető cég felé, ha extra nehéz tárgyak, pl. zongora-, páncélszekrény szállítása is szükséges, mert ezek speciális odafigyelést, technológiát igényelnek.