A járda alapozása – lépésről lépésre

Az építkezés sok esetben lenullázza az építő pénztárcáját, ezért az utolsó munkálatokat önerőből próbálja megoldani. Ezek közé tartozik a kerítés, az erkélykorlát és a járda. Mert ugye, ezekhez nem kell szakipari végzettség, csak lelkesedés. Van egy rossz hírünk: ehhez bizony érteni kell. Összeírtuk a legfontosabb tudnivalókat, ha mégis magunk kezdenénk neki a járdának.

A térkőből készült járdához milyen alapozást kell készítenünk, hogy a burkolat tartós maradjon? A megfelelő alapozás készítése valóban nagyon fontos a burkolatok tartóssága szempontjából.

A talaj felső rétegének kitermelése után 1-2%-os lejtéssel, homokos kavicsból vagy zúzott kőből teherhordó réteget kell képeznünk, aminek vastagsága a várható terheléstől függ: gyalogos forgalom esetén 10-15 cm-es, gépjármű forgalomnál 20-30 cm-es vastagság szükséges. A felhasznált anyagnak szennyeződés- és agyagmentesnek kell lennie, ellenkező esetben a burkolat felületén elszíneződések jelentkezhetnek!
A teherhordó rétegre, annak mechanikus tömörítése után, 2-4 mm szemcsenagyságú zúzalékból vagy homokos kavicsból 3-4 cm vastag ágyazatot készítünk. A kialakítást megkönnyíti, ha 3 cm átmérőjű formacsövek közé terítjük az anyagot, majd úgynevezett lehúzóléccel egyenletessé tesszük a felületét. Ügyeljünk rá, hogy a finomabb szemcséjű ágyazat ne szóródjon be a hordozórétegbe, mert ez a burkolat felületének deformálódását okozhatja. Sose lépjünk a már kész homokos aljzatra. A burkolókő lerakását mindig a szélekről és magunk felől kezdjük, így az egyenletesre simított ágyazat nem fog sérülni.
A burkoláshoz már egy külön fejezet…

Ha ezek után úgy érzi, mégis szakemberre van szüksége, kérjen ingyenes SMS-ben árajánlatot mestereinktől.