Falkaparástól a mázolásig


Falkaparástól a mázolásig

Aki már festett ki szobát, lakást, pincét, vagy mázolt radiátorcsövet, ablakkeretet, az tudja, hogy igazán szép csak akkor lesz, ha a munkát profi szobafestő-mázoló végzi. Ennek a legtöbbször az az oka, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a falak/csövek állagára, az előző réteg eltávolítására, alapozásra. Összeszedtünk néhány – messze nem minden – fontos szempontot, amit ha végignézünk, eldönthetjük, hogy belevágunk-e legközelebb mi magunk a szobafestésbe.


Festés-mázolás előtt

A szakember a falakat jó előre előkészíti a festéshez. Ha tapéta volt addig, akkor annak minden darabját – gőzöléssel vagy kis nedvesítéssel – lekaparja. A korábbi festékrétegeket spaklival távolítja el. Ha nem kell az egészet leszedni, mert csak 1-2 réteg van a falon, akkor ellenőrzi, hogy van-e laza réteg, ahol a festék elvált a faltól. Ezeket lekaparja, majd kijavítja, hogy egyenletes legyen.

Ki használ már ecsetet szobafestéshez?

Akár a mi szakemberünk is használhat, mert mindenki másra esküszik: van, aki hengerel, szór, ecsettel fest vagy épp mindet használja. Ha mégis magunk akarunk festeni, a hengerelést javasoljuk, de ennek kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne legyen nagy felszívóképessége, mert akkor rengeteg festéket szív fel, és könnyebben folyik belőle a festék.

Színkeverés

Sok szobafestő szakember már a festékboltban kikeverteti a kiválasztott színeket, vagy megveszi az előre kevert festéket. Így a legtisztább.
Persze lehet házilag is keverni a színeket, de akkor annak annyinak kell lennie, hogy biztosan elég legyen. Ha mégis elfogyna, a szakember – vagy mi magunk – egy régi trükköt alkalmaz: addig fest a meglévővel, amíg a fal széléig ér (sarok), és az új falat már nem a fogyóban lévővel kezdi. Tudni kell, hogy két ugyanolyan árnyalatú festéket házilag – de legtöbbször még gyárilag is – lehetetlen keverni. Ha a keverés egy kicsit is eltérő árnyalatú lesz, akkor a szem azonnal észreveszi. Azonban a saroknál lévő váltást nehezebb észrevenni.

Mennyezet mázolása

Ha nem akarunk színes dobozban élni, akkor érdemes színt váltani a mennyezetnél. A két eltérő színt a festő ragasztó szalag, illetve kicsapózsinór segítségével választja el. Ha gyors száradású festékekkel dolgozik szakemberünk, már 12-20 perc után le lehet húzni a szalagot, de a biztonság kedvéért azért egy napot szoktak várni a leszedéssel.

Végül minden szobafestő figyelmeztet, hogy a festékekből a későbbi esetleges kisebb javításokra tegyünk el egy-egy tégellyel, mert ugye, azt a színt kikeverni többé nem tudjuk.