Hogyan előzzük meg a dugulást?

A lefolyó dugulása sosem jön jókor – hétvégén aztán pláne nem, amikor a szerelő plusz díjat is kérhet a dugulás-elhárításért. Pedig a dugulás kialakulását néhány házi praktikával, kis odafigyeléssel évtizedekre elodázhatjuk.


Dugulás megelőzés a konyhában

  • Ha mosogatunk, engedjünk bőségesen meleg vizet, és csak a szükséges mennyiségben használjunk mosogatószereket, mert – bármilyen meglepő is – a dugulás kialakulásáért sok esetben ezek a felelősek.

  • Hetente egyszer végezzünk egy alapos forró vizes öblítést, és legalább félévente tisztítsuk ki a szifont. 

  • Fontos, hogy ételmaradékot, darabos hulladékot ne öntünk a mosogatóba, inkább használjunk szűrőt. És ha már szűrő, azt tisztogassuk rendszeresen, mert ezek csökkentik a víz áramlását, így elősegítik a dugulás kialakulását.

Dugulás megelőzés a fürdőben

  • A kádak,  zuhanyzók lefolyóját viszont lássuk el szűrővel, mert a hosszú hajszálak pikk-pakk összeállnak „dugóvá”.

  • Ahogy a konyhában, itt is érdemes a kézmosók szifonját is félévente kitisztítani. 

  • Egyre több lehetőségünk van, hogy különféle  duguláselhárító szereket használjunk a dugulások kialakulását megelőzésére. Ha betartjuk az egyébként erős, irritáló szereken feltüntetett használati előírást – pl. nem keverjük a különböző összetételű szereket, megfelelő ideig hagyjuk hatni – akkor jó esélyünk van, hogy hosszú-hosszú évekig nem találkozunk dugulás-elhárítást végző mesterrel.

A WC dugulásának megelőzése egy külön műfaj, ami megér egy önálló cikket, de addig is hetente, kéthetente pumpáljuk át a WC-t, ezzel megelőzhetjük a bajt.