Cipészekre igenis szükség van!

Kisgyerekeink cipőit nagyjából évszakonként lecseréljük, hiszen vagy kinövik, vagy elhordják néhány hónap alatt. Felnőtt fejjel azonban másképp viszonyulunk lábbelijeinkhez: vigyázunk rájuk és tartósan, akár több éven keresztül számítunk rájuk. Ha jól bevált cipőnk megsérült, megjavíttatjuk, mert az esetek többségében kifizetődő a javítás. Feltéve, hogy ismerünk egy jó cipészmestert.

A cipész eredetileg a lábbelik készítésével foglalkozó szakember. Míg Magyarországon valaha a cipőkészítés az egyik leggyakoribb szakma volt, mára már csak igen kevés olyan cipészműhely létezik, ahol még mindig a régi módszerekkel készítenek lábbeliket. Hazánkban már nem is oktatják ezt a szakmát, ezért kihalófélben van. A kézi készítést felváltotta a gépi gyártás, amelyhez elegendő a betanított munkások közreműködése. Ennek hatására olcsó lett a cipő, pár ezer forintért már elfogadható minőségű és kinézetű darabokhoz juthatunk. A cipész már csak akkor jut eszünkbe, ha szeretett cipőnk elszakad, elkopik, megsérül a talpa vagy sarka. A cipészek munkája ma leginkább a javításra korlátozódik.

Az igazán jó cipész számára nincs megoldhatatlan feladat. A jó cipészmester ismérve a kreativitás éppúgy, mint a tapasztalat, a hozzáértés és a szakértelem. Nincs annál kiábrándítóbb, ha egy kedvelt lábbelink javítására nem lát lehetőséget a cipész. Természetesen az más kérdés, hogy egy-egy darabra érdemes-e még költenünk – a jó szakember ezt is őszintén megmondja.

Akár apró javításokat igényel kedvenc csizmánk, cipőnk vagy a szandálunk, mint a ragasztás, toldás vagy sarkalás, akár olyan komolyabb beavatkozást, mint például a talpcsere vagy cipőfestés, érdemes egy jó cipészmesterre hagyatkozni. Mivel egyre könnyebben elérhető egy-egy új darab, és egyre kevésbé divat cipőt javíttatni, a jó cipészmester megbecsüli munkáját és kuncsaftjait.

Ráadásul mivel kénytelen több lábon állni, szolgáltatások széles sorával várja megrendelőit, így nem ritkán egy kalap alatt több dolgunkat is elintézhetünk náluk: a műhelyekben általában kulcsmásolással, gravírozással, élezéssel, bőrdíszműjavítással, varrással, cipzárjavítással, táskajavítással is foglalkoznak.