Bőrkárpit egy életen át

Bútoraink kiválasztása hosszú távú döntés, hiszen ha már annyi pénzt áldozunk rájuk, szeretnénk akár évtizedekig is használni őket. Az időtállóság nemcsak a vásárláskor meghozott – minőséget és stílust érintő – döntésen múlik, hanem azon is, hogy a folyamatos használat mellett megkapja-e a bútordarab a kellő gondoskodást. Ezúttal a bőr kárpitozású bútorok ápolásáról ejtünk szót.

A bőr kárpitozású bútorok főként tartósságuk és eleganciájuk miatt népszerűek. E bútordarabok azonban csak akkor lesznek tartósak és szépek, ha gondot fordítunk rendszeres ápolásukra. Számos házi ápolási praktikát ismerünk, amelyek azonban gyakran nem elég hatásosak, vagy akár ártanak is a bőrkárpitoknak.
Lássuk először a tiltólistás ápolási szokásokat. Semmiképp nem megengedett az oldószerek vagy a benzines, illetve szilikontartalmú szerek használata, mert ezek károsítják a kárpitozást. A tejes tisztítás is mellőzendő, mert ez nemcsak tökreteszi a bőrt, hanem az ezután kellemetlen szagot árasztó felületekre sem ül senki szívesen. A közhiedelemmel ellentétben a méhviaszos áttörlés sem ideális kezelés a bőrkárpit számára, mivel eltömíti a bőr pórusait, megakadályozva a kárpit szellőzését.
Akkor mi az, ami megengedett? Mindenekelőtt a portalanítás. Elsősorban porszívóval vagy száraz, puha pamutrongy segítségével. Ha mindenképp nedves törlést látunk indokoltnak, akkor a rongyot csak nagyon enyhén nedvesítsük, vagy használjunk a bababőr ápolására kifejlesztett nedves törlőkendőt. A kárpitot ért szennyeződéseket lehetőség szerint mielőbb távolítsuk el. A foltok eltüntetéséhez pedig használjunk – lehetőleg a gyártó által is elfogadott ajánlott, illetve a bútor eladási helyén értékesített – speciális bőrtisztító és ápoló szereket. Az egyszerű háztartási tisztítószereket felejtsük el.
Bőrkárpitozású bútorainkat lehetőség szerint ne tegyük ki közvetlen napsütésnek és óvjuk a hőhatásoktól. Ha lehet, a fűtőtest 30 centiméteres körzetébe ne helyezzünk el bőrbútort, de a meleg levegő szárító hatása annál kevésbé árt a kárpitnak, minél messzebb kerül a bútor a fűtőtesttől.
Ha a gyári tisztítószerek használatával nem tüntethető el a bútorkárpiton esett folt, szennyeződés, vagy ha megsérült, netán elszakadt a kárpit, akkor nincs más lehetőség, mint kárpitos szakemberhez fordulni. Amennyiben az alábbiakban felsorolt jelenségek valamelyikét tapasztalja bútorán, akkor biztosan kárpitos segítségére van szüksége:

  • feslett kárpit
  • szakadások a varrások mentén
  • fakult, kopott bőrfelület
  • elszíneződés
  • repedezett felületek
  • szennyeződés okozta, házilag nem eltüntethető foltosodás

Ha pedig a bútort teljes egészében újra kell kárpitozni, egy jó kárpitos szakember a lakás stílusához leginkább megfelelő kárpitanyagot is segít kiválasztani.