Lakásfelújítás csak okosan, szépen...

Pár éve még igaz volt, hogy a magyar ember élete során minimum egyszer építkezik, és kétszer veselkedik neki a lakásfelújításnak. Nem tudjuk pontosan, ez a statisztika ma hogy áll, de az biztos, hogy életünk ezen fontos mérföldkövei nyomot hagynak bennünk. Ezért összeszedtünk néhány, lakásfelújítással kapcsolatos tanácsot, hogy a munkálatok végén ne az ősz hajszálainkat számolgassuk, hanem őszintén tudjunk örülni az eredménynek.


Lakásfelújítás… fejben

Az ingatlan felújítását megelőzően döntsük el, hogy min is szeretnénk változtatni: bővíteni akarunk, falakat mozgatni, nyílászárókat cserélni, vagy épp csak kifestetni egy alapos parkettacsiszolással. Jó, ha ezeket már a kivitelezővel való kapcsolatfelvétel előtt eldöntjük, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Ha nem vagyunk biztosak valamiben – pl. hogy le lehet-e falat tologatni, bontani – ezt már érdemes telefonban tisztázni. A jó szakember ilyenkor segít, és akár több lehetőséget is felvázol.

Nem biztos, hogy a drágább anyag a jobb

Még mindig a lakásfelújítás előtt kell döntést hozni arról, hogy milyen minőségű, márkájú anyagokat szeretnénk használni. Előfordul, hogy a drágább anyag gyengébb minőségű, mint az olcsóbb, esetleg a kivitelező által ajánlott. Érdemes tehát mérlegelni, és alaposan utánanézni, olvasni, mielőtt döntünk.

A lakásfelújítás költségei attól is függenek, hogy milyen elvárásaink vannak! Miután vázoltuk, milyen elképzeléseink vannak, jön az árajánlat. Itt kerül majd górcső alá, hogy milyen minőségű anyagok kerüljenek majd megvásárlásra. Ha teljes lakásfelújítást – vagyis nagy munkát – akarunk, még a kivitelezési ár is alacsonyabb lehet, hiszen könnyebb árengedményt kérni, mintha csak egy szobát akarunk kifestetni.

Lakásfelújítás generál kivitelezővel vagy nélküle?

Ha még nem újítottunk fel lakást, vagy nem építkeztünk, könnyen gondolhatjuk, hogy a generálkivitelező teljesen felesleges, hiszen a szakemberek leszervezését, koordinálását mi is meg tudjuk oldani. Ez így is van, de nem szabad elfelejtenünk, hogy egy 1-2 hetes késés pl. a kőműves részéről már olyan lavinát indít el, ami akár hónapokkal megnöveli a lakásfelújításra tervezett időnket. Vagy abban sem lehetünk biztosak, hogy majd pontosan tudjuk, hogy épp melyik munkafázisnak kell következnie, mikor kell jönnie a szobafestőnek, a vizesnek vagy a kőművesnek.

Ezzel szemben egy generál kivitelező leveszi vállunkról ezt a komoly kihívást jelentő terhet, ugyanis pontosan tudja, hogy mikor melyik szakember válthatja a másikat. És ne feledjük, a kötbér nagy motiváló erő a lakásfelújítás menetrendjének pontos betartására.