Kandalló, kemence vagy cserépkályha?

Nagyon romantikus a kandallóban pattogó tűz, vagy a kemence búbján, a cserépkályha tövében szunyókáló cica látványa, de elsősorban nem ezért ajánljuk az alternatív fűtést. Bármikor előfordulhat átmeneti meghibásodás a központi fűtésben, vagy ha épp nincs annyira hideg egy őszi este, hogy beüzemeljük a kazánt, nagyon jól jön pl. a cserépkályha. De melyiket is válasszuk? Erre keressük a választ.

Nyitott rendszerű kandalló

Tisztázzuk a legelején, hogy ez a legrosszabb hatásfokú tüzelőberendezés. Mivel a tűztérnek nincs ajtaja, az égéshez szükséges levegőt a helyiségből veszi, és a forró füstgázok az égőtér után minimális hűléssel távoznak a kéménybe. A kandallót építő cserépkályhás mester a tűztér fala és a füstcső körül felmelegedett levegőt a helységbe vezeti, (ami ugye nem egyenlő a füst lakásba való terelésével).

Az égéskor keletkező hő nagy része a füstgázokkal távozik. A szobába a tüzelőnyíláson sugárzó hő, valamint a tűztér falazata mellet áramló felmelegedő levegő révén jut meleg. Meleget azonban csak addig ad, míg ég a tűz a kandallóban. Utána a kémény huzata miatt folyamatosan viszi ki a meleg levegőt a helységből.

Ha erről le akar beszélni a cserépkályhás, higgyük el, jó oka van rá.


Zárt rendszerű kandalló

Itt a tűzteret légmentesen zárható ajtóval látja el a cserépkályhás. Az égéshez szükséges levegő az ajtó körül elhelyezet szabályozható nyílásokon, vagy a rostély alá bevezetett külső levegőcsövön keresztül jut be. A cserépkályhások általában a külső levegő bevezetését ajánlják, mert az égés így nem a szoba légteréből vonja el az oxigént. A hő leadása nagyjából ugyanúgy történik, mint a nyitott rendszer esetén.

Ezeket a típusú kandallókat elsősorban hétvégi házakba ajánlják a szakemberek, oda, ahol fontos szempont a gyors felfűthetőség, mivel ezek rövid idő alatt nagy mennyiségű hőenergiát tudnak leadni.

Ennek a típusú kandallónak létezik 2-3-szorosan jobb hatásfokú változata is, ahol a cserépkályhás a kandallóbetéteket vizes hőcserélővel látja el, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. Ezek a hőcserélők plusz hőt vonnak el a távozó füstgázból, így emelve meg a kandalló hatásfokát, ráadásul  több helyiség is fűthető a kandalló révén.


A kemence

A kemencének igen jó a hatásfoka, mivel a fűtőanyag elégésekor keletkező füstgáz a kemence búbjában fordul egyet. Ekkor igen sok hőt ad le a kemence falazatának, majd visszaérve a kemence szájához a füstben lévő, még éghető gázok is elégnek. Ezáltal a fa és egyéb fás anyagok a cserépkályhások, kemenceépítők szerint legtökéletesebben a kemencében égnek el. A távozó füstgáz hőfoka alacsonyabb, mint a kandallóknál. A hőt elsősorban hősugárzás formájában adja.


A cserépkályha

És a kedvencünk, a legjobb hatásfokkal rendelkező tüzelőberendezés, a cserépkályha. Ebben a tüzelőszerkezetben, mérettől és formától függően, a tűztérből távozó füstgáz 3-12 m utat tesz meg a füstjáratokon keresztül, mielőtt távozik a kéménybe.

A cserépkályha felfűtése után, a kályhaajtót bezárva megszűnik a kémény felé történő áramlás, így a felforrósodott 7-14 mázsa kerámia órákon keresztül melegen tartja a helyiséget.

A cserépkályhás mester által szakszerűen méretezett, megépített kályhák napi kétszer 1-1,5 óra fűtéssel 24 órán át biztosítják a helyiség megfelelő hőmérsékletét. Így nem csoda, ha ezt ajánlják lakásokba, folyamatosan fűtött helyiségekbe.

És persze itt is beépíthető az újonnan rakott cserépkályhákba a vizes hőcserélő, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. A cserépkályháknál a hatásfokot nem növeli, de így nemcsak 1-2, hanem több helyiséget is tudunk fűteni.