Hidegburkolás? Ne a minőségen spóroljunk!

A járólapokat, csempéket, ha nem is egy életre, de minimum 10-15 évre választjuk. A szaküzletbe lépve mégis hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni, és bedőlünk a legújabb trendeknek, színeknek, melyek aztán hosszú ideig emlékeztetnek minket rossz döntésünkre. A burkolók ajánlásával összegyűjtöttünk néhány szempontot, amiket érdemes megfontolni vásárlás előtt.


A színben mi döntünk, de a trendeket illetően hallgassunk a burkolóra

Egyértelmű, hogy a szín a legfontosabb szempont, és ebbe a burkolók nem is szoktak beleszólni. A legújabb divatot követni viszont már elég kockázatos. Gondoljunk csak bele, hogy egy most menő járólap, csempe 8-10 év múlva hogy fest? Így hát ha hallgat a burkolójára, egy szép kidolgozású, igényes, és nem „tucat” járólapot fog választani, ami mindig trendi lesz. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy nem ritkán a divattermékek gyengébb minőségűek, mint a jól bevált, „már bizonyított” csempék.

Az árról is kérdezze a burkolóját

Mivel általában az építkezés vége felé kerül elő a hidegburkolás, nem ritkán erre jut a legkevesebb. Így hajlunk rá, hogy rosszabb minőségű anyagokat vásároljunk, ugyanis ekkor már a mihamarabbi beköltözés az első számú szempont. A jó burkoló erre fel is hívja a figyelmet, és higgyük el neki, hogy ilyenkor nem hazabeszél, hiszen számára semmivel sem nagyobb fáradság lerakni a luxuskivitelű járólapot, mint a leggyengébb minőséget. Egyszóval, ha lehetőségünk van rá, ne a burkoló anyagokon spóroljunk.

Kopásállóság

A járólapokat kopásállóság szempontjából I-től V-ig számozzák. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a kopásállósága a terméknek.

  • Hallgassunk a burkolóra, és az előszobába, nappaliba IV-es kopásállóságú járólapot válasszunk. Itt nem csak a nagyobb igénybevétel miatt van szükség erre, hanem azért is, mert a lakásba belépve mindig viszünk be koszt is a cipő talpán. Az apró homokszemek pár év alatt kikezdenek egy alacsony kopásállóságú járólapot.

  • Fürdőszobába általában II-es kopásállóságó járólapot ajánlanak a burkolók.

  • A konyhában az dönt, hogy mennyit fogjuk használni: ha sokat tartózkodunk itt, érdemes minél nagyobb kopásállóságú anyagot használnunk, ám egy kis forgalmú konyhában se menjünk III-as kopásállóságú hidegburkolat alá.

Fagyálló járólap

A fagyálló járólap nemcsak oda kell, ahol valóban fagy is. A nagy hőingadozásnak kitett helyekre is – télikert, beüvegezett erkély – ezt ajánlják a burkolók. Gondoljuk csak bele, hogy egy nyárra kinyitott télikert júliusban akár 45°C-ra is felhevül, amit aztán egy friss zápor 20°C-ra is lehűthet. Az átlagos hidegburkolat ezt nem bírja, ezért ilyen helyekre mindenképpen fagyálló járólapot érdemes választanunk.
Mit hová tegyünk?

Elmondható, hogy minden helyiségben más-más hatásnak van kitéve a hidegburkolat, ezért érdemes nagyon körültekintőnek lennünk vásárláskor. Szem előtt kell tartani a vizes helyiségek csúszósságát, a konyhákban, étkezőkben kifröccsenő zsírokat, tisztítószereket, maró vegyszereket. De a lépcsők járólapjának kiválasztásánál is hallgassunk a burkolóra, mert ő pontosan tudja, melyik járólap a biztonságos, megfelelően bordázott, és melyik az, amelyikre csak ráírják, hogy csúszásmentes. Ezért is van az, hogy már egyre több az olyan megrendelő, aki – nagyon okosan – magával viszi a szakembert az üzletbe, mielőtt megrendeli a hidegburkolatot.