A szép parkettához jó parkettás is kell

A parkettát, padlót hosszú időre választjuk, nem ritkán 40-50 évre. Ezért fontos, hogy jó döntést hozzunk az anyag kiválasztásakor, mert egy elhibázott választás eredményével éveken át naponta szembesülünk. Legyünk ezen a téren is körültekintők, és ez nemcsak a parketta anyagára, minőségére, hanem a parkettázó szakember kiválasztására is vonatkozik. Ebben próbálunk most segíteni néhány fontos „parkettás”alapfogalommal.


Parkettázás előtt

A rossz, egyenetlen aljzat pikk-pakk tönkreteszi a legdrágább parkettát is. Ezért a munkálatok megkezdése előtt nagyon fontos a megfelelő aljzat kialakítása. És ha már aljzatnál járunk, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a betonnak fél év kell a teljes kiszáradáshoz, és az se tévesszen meg bennünket, hogy a teteje porol, mert a beton rétegesen szárad. Mindenképp érdemes tehát megméretni aljzatbetonunk páratartalmát a parkettázás előtt.

Mi határozza meg a parketta lerakásának módját?

A parkettalerakás sokféle módon történhet, de ezt leginkább az adott parketta típusa határozza meg. Természetesen variálhatunk egy bizonyos kereten belül, de nincs végtelen variációs lehetőség.

Másik fontos tényező a parkettázás módjának kiválasztásakor az aljzat minősége. E két tényező összevetése után a parkettás kiválasztja, illetve ajánlja az optimális megoldást.

A parketta rögzítése

Szegezett lerakás: ahogy a hajópadlóknál, néha a csaphornyos parkettáknál is lehet párnafákat alkalmazni, amit az aljzatra fektet a parkettás, majd erre szegeli a parkettát.
Ragasztás: a leggyakrabban használt rögzítési mód. A ragasztó kiválasztását viszont bízzuk szakemberre, mert könnyen belefuthatunk rossz megoldásokba: konkrétan abba, hogy 2 év elteltével csak a gravitáció tartja a földön a parkettánkat.

Úsztatás: a készparketták szinte minden esetben úsztatva, ragasztás nélkül kerülnek az aljzatra. Az úsztatás előtt filcet vagy műanyag réteget fektetnek az aljzatra.

Felületkezelés

A felületkezelés lehet lakkozás, viaszolás vagy olajozás, amit természetesen befolyásolhat a fa anyaga. A kezelés előtt el kell döntenünk, hogy ragaszkodunk-e az eredeti színhez, vagy hagyjuk „érni” a parkettát, illetve fényes vagy matt felületet szeretnénk. Ennek ismeretében választja ki a parkettázó szakember a megfelelő felületkezelési módot.

Parkettacsiszolás, javítás, felújítás

Külön cikket érdemel a csiszolás, felújítás, de itt most csak röviden arról, miért is van ezekre szükség: nyilvánvalóan azért, mert a parketta élettartama gyakorta 40-50 év, vagy annál is több. Így bizonyos időszakonként szükség van a burkolat csiszolására és újra lakkozására annak érdekében, hogy a kopásnyomokat eltüntessük és továbbra is méltó dísze legyen otthonunknak.