Olajcsere

Egy 2012-es statisztika szerint egyre ritkábban hordjuk az amúgy csökkenő autóparkunkat szervizbe. Most nem feszegetjük ennek az okát, inkább arra koncentrálunk, mi az, ami feltétlenül fontos egy autó élettartamának megnövelésében: az olajcsere. Ha már csak az olajat cseréltetjük az autószerelővel, sokat tettünk kocsinkért. Sorozatunk első részében összeszedtük az olajcserével kapcsolatos legfontosabb szempontokat.

Milyen gyakran cseréljünk olajat?
Ez az autónk szervizciklusától függ, illetve attól, hogy „normál” vagy „zord” körülmények között dolgoztatjuk kocsinkat. Az utóbbihoz sorolják az autószervizek a gyakori megállásokkal tarkított haladást, a gyakori, rövid – 8 km-nél rövidebb –utakat, illetve a vontatást. Azt gondolnánk, hogy mi az átlagoshoz tartozunk, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy az autósok többsége a zord vezetés nagymestere. Úgyhogy az autószerelők szerint hagyatkozzunk inkább az ő véleményükre az olajcserét illetően.

Mindig a legdrágább olajat használjuk?
Határozottan nem, mert az autónknak nem a legdrágább, hanem a gyártó által ajánlott olajra van szüksége. A kézikönyv ajánlhat hagyományos motorolajat, ami kiváló általános védelmet nyújt, vagy szintetikust, ami a motor védelme terén a lehető legtöbbet nyújtja. Ha védeni szeretnénk a motort, akkor az autószerelőtől kérhetünk adott márkán belül szintetikus olajat, de ez többe is fog kerülni. Vannak még az olcsóbb félszintetikus olajak, amelyek megközelítően akkora védelmet nyújtanak, mint a szintetikusak.

Mennyi ideig tart az autószervizben egy olajcsere?
Maximum 20 percet vesz igénybe, persze, ha teljes körű a folyadékcsere, ez tovább tart. Fontos, hogy ha csak szimpla olajcserét szeretnénk, jelezzük ezt határozottan az autószervizben, mert sokszor automatikusan „minden” folyadékot lecserélnek. Persze ezek a cserék mind hasznosak, növelik az autó élettartamát, teljesítményét, de nem feltétlenül fontosak elvégezni az olajcserével együtt.