A furnér nem az asztalos trükkje

Az asztalosok nem egy olyan megrendelőről számolnak be, akik azzal állnak elő, hogy azért ragaszkodnak a tömör fához, mert csak az lehet szép, ami eredeti, márpedig a furnérozott forgácslap csak silány utánzat. Sajnos még mindig sokan élnek ebben a tévedésben, és összekeverik a 600 éves múltra visszatekintő furnért a valóban utánzat fóliázással. Ezt a tévhitet szeretnénk most eloszlatni a következő rövid cikkben.

Miért nem ajánlja az asztalos a tömör fát
A tömörfa gyönyörű, de számos rossz tulajdonsága van, amit az asztalosok évszázadok óta próbálnak kiküszöbölni. Az egyik legrosszabb, hogy légnedvesség hatására jelentősen változtatja a méretét, alakját: pl. 3% páratartalom-emelkedés egy kétméteres bútordarabnál több milliméteres hosszirányú méretváltozást eredményez. De járhatunk rosszabbul is, mert a tömörfa a pára és a hő függvényében vetemedhet, csavarodhat, megrepedhet. Ezek a változások a fa szerkezetéből adódnak és megfelelő szárítással csak csökkenthetők, de nem kiküszöbölhetők. Ezért mondják az épületasztalosok, hogy a fa élő, lélegző anyag.

600 éves asztalos-technológia
Az asztalosok már az 1400-as évek óta használnak rétegragasztott faszerkezeteket, hogy a fa természetes szépségének megtartása mellett megakadályozzák a méretváltozást, vetemedést. Ebben az időben kezdtek el furnérozni, vagyis a fa legszebb részeit vékonyra szeletelni, és ezzel borítani a méretre vágott faanyagokból összeragasztott ún. hordozóréteget.

Mit javasol ma az asztalos
Napjainkban az asztalosipar az ún. finomforgácslapot ajánlja, amit nagyjából apró forgácsokra aprított összeragasztott faanyagként definiálhatnánk. (Nem tévesztendő össze a lenből készült pozdorjával!) A forgácslap már nem „mozog” ugyan, de hátránya, hogy túl nagy a súlya. Sokkal olcsóbb és jobb tulajdonságokkal rendelkezik a finom porrá őrölt fából készül MDF-lap, amit az asztalosok jól tudnak marni, megmunkálni, viszont még mindig nem nevezhető pehelysúlyúnak. 

Még mindig folynak a kísérletek
Egyértelmű, hogy az asztalosok még mindig nem találták meg a tökéletes faanyagot, ami könnyű, 100% biztonsággal nem mozog, de a kutatások nem álltak meg. Viszont minden új, és nagy jövő előtt álló anyagról elmondható, hogy a kevés adalékanyagtól eltekintve kizárólag fa az alapanyaguk, mert az asztalosok is tudják, hogy csak az lehet szép, ami – ha kis átalakításon is ment át, de – eredeti. 

Reméljük, e rövid cikk is meggyőzte az olvasót, hogy az asztalosok nem megrövidíteni akarják a megrendelőt, hanem keresik a tömörfa szépségét visszaadó, de annak rossz tulajdonságait nélkülöző legjobb bútor-alapanyagot. 

Végül egy pár hely, ahol tényleg szükséges a tömör fa: pl. lépcsők, nyílászárók, szobrok, kisméretű tárgyak.