Milyen szempontok alapján válasszunk tetőfedőanyagot?

Minden építkezésnél eljön a nap, amikor el kell döntünk, milyen tetőfedő anyagot válasszunk. Azon túl, hogy hallgatunk a tetőfedő szakemberre, pár szempontot nekünk is figyelembe kell vennünk, hogy az ízlésünknek, valamint a pénztárcánknak leginkább megfelelő tetőfedő anyagot válasszuk. Íme, általánosságban a legfontosabb szempontok.  

Minőségi tetőfedő anyag
Ez egyértelmű, gondolhatjuk, de hogyan is tudjuk megállapítani egy tetőfedő anyagról, hogy az minőségi? A tetőcserepek minősége alatt rengeteg dolog értendő: pl. a színtartósság, a méretpontosság, a fagyállóság, a vízfelvétel, a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás stb. A katalógusból választ kapunk minden minőséggel kapcsolatos kérdésünkre, de hihetünk-e ennek? Sajnos nem, mert a tetőfedő anyagokat forgalmazó katalógusokban csak azt az oldalát látjuk a tetőfedő anyagoknak, amit a gyártó láttatni szeretne velünk. A vadonatúj házakról készült fotókat nézegetve, illetve a termékismertetőket olvasgatva mégis sokan elcsábulnak. Ráadásul mindezt úgy, hogy sosem láttak élőben a cserepet! Nagy hiba.
Ezt felismerve a legtöbb tetőfedő anyagot gyártó cég készít kiállító állványokat, amelyeken egy-két négyzetmétert megnézhetünk az általa gyártott cserépből. De! Ezek a termékek nem feltétlenül tükrözik a gyár által előállított minőséget. Az állványokat csak arra használjuk, hogy azon a nekünk tetsző tetőfedő anyagok rajzolatát élőben is megnézzük. Ne csábuljunk el egyből, ássunk mélyebbre!

Kérdezzük meg a kereskedőt
A becsületes kereskedő segít kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő darabot, ám sajnos akadnak olyan eladók is, akik inkább az elfekvő árut szeretnék gyorsan elpasszolni, vagy a velük szerződött gyár termékeit kínálják. Tehát így sem biztos, hogy látni fogjuk a teljes képet. Hogyan derítsük hát ki, hogy a kiszemelt tetőfedő anyag minősége megfelel-e igényeinknek?
A cserépből ne csak a kiállított darabokat nézzük meg, hanem azt is, ami a raklapon van! Ha nincs bontott raklap, kérjük meg a kereskedőt, hogy bontson ki nekünk egyet. Ha vonakodik ettől a szaktárs, máris lehet gyanakodni.

Nézzük meg „élőben” a tetőfedőt!
Rákérdezhetünk, hogy adtak-e már el olyan tetőfedő anyagot, amilyet mi szeretnénk. Ha igen, kérjük meg az eladót, hogy hozzon össze egy kis terepszemlét. Ennek általában nem szokott akadálya lenni, ha vonakodik az értékesítő, ott valami probléma lehet. Tetőfedésnél könnyű dolgunk van, ugyanis elég jól látszik, és amennyiben hibás a termék, az néhány év alatt általában kiderül. De ha a válasz az, hogy még ebből sosem adtak el egy darabot sem, ne vállaljuk a kísérleti nyúl szerepét. Keressünk másik tetőfedő anyagot.

Nézzünk utána a világhálón!
Már más világ van, mint akár 10 éve, ma pillanatok alatt találunk építőipari fórumokat, ahol utánakérdezhetünk a kiszemelt cserépnek, begyűjthetjük a tapasztalatokat. Persze ne feledjük, hogy itt is vannak, akik a saját portékájukat, vagy tetőfedést végző cégüket dicsérik! De azért mindenképp árnyaltabb a kép, ha az interneten is utánanézünk leendő tetőfedő anyagunknak.